Poradňa Prenosné chladničky


Autor: | Vložené: 26.11.2014 000 14:11 | Témy: Poradňa Prenosné chladničky

Dotaz

Dobrý deň, prosím na čo si dávať pozor pri výbere?

  • 26. novembra 2014 - Oficiálny zástupca obchodu TPD.sk

    Dobrý deň,

    Pri rozhodovaní medzi prenosnou chladničkou, chladiacim boxom, či autochladničkou sa riaďte tým, pri akých príležitostiach ich plánujete použiť a či skutočne potrebujete dlhodobé chladenie, alebo vám postačí dočasné udržiavanie teploty.

    Prenosné chladiace zariadenia vám na cestách pomôžu udržať v chlade nápoje aj potraviny podliehajúce rýchlej skaze. Niektoré modely možno vďaka ich izolačným vlastnostiam použiť aj na opačný účel – ako termosky. Vybrať si môžete z klasických termotašiek, ale aj zo zmenšených verzií kuchynských chladničiek, ktoré sa zmestia do auta. Platí pritom jednoduchá priama úmera – čím efektívnejšie chladenie, tým vyššia cena.

    Najlacnejšou alternatívou sú chladiace tašky a boxy, ktoré chladia pasívne, respektíve vďaka izolovaným stenám iba udržujú chlad vytvorený zväčša pomocou chladiacich vložiek a náplní. Dajú sa kúpiť už za pár eur, spomínané náplne sa predávajú samostatne. Zmrazené vložky zvyčajne zaručia aj niekoľko hodín efektívneho chladiaceho účinku. Tento typ chladenia je preto najvhodnejší pri výletoch do prírody alebo na pláž, keď chcete jedlo udržať v chlade len na kratší čas a následne ho skonzumovať. Výhodou tašiek je možnosť zložiť ich, takže mimo sezóny nezaberú veľa priestoru na skladovanie.

    Minichladničky a autochladničky si vyžadujú zdroj elektrickej energie. Ich chladenie je naozaj aktívne a cenu ovplyvňuje najmä použitá technológia a chladiaci výkon. Termoelektrické chladničky možno kúpiť od 40 €, svoj obsah udržiavajú štandardne o 15 až 20 °C chladnejší, než je okolitá teplota. Niektoré majú aj opačný, ohrievací režim. Spotreba je porovnateľná so svetlami. Pri vypnutom motore, napríklad v kempe, ich preto možno bezpečne nechať zapojené aj viac ako hodinu.

    Kvalitnejšie modely s dobrou izoláciou zaručujú pri použití chladiacich náplní aj po odpojení až 24 hodín chladiaceho účinku. Výhodou pri výbere je duálne napájanie, teda možnosť zapojiť spotrebič do 12 V autozapaľovania, ale aj do domácej zásuvky.

    Minichladničky môžu mať dizajn chladiaceho boxu, ale niektoré modely predstavujú štýlové zmenšeniny klasického kuchynského spotrebiča.

    Dúfam, že sa Vám pomoc hodila a rozhodnete sa správne pri výbere.

    S pozdravom Martin Potančok
    tpd.sk

    • Bola pre vás táto odpoveď užitočná?
    • Áno
    • Nie

Táto otázka už bola uzavretá, pretože na ňu nikto počas posledných 90 dnů neodpovedal.

Ak sa chcete opýtať na niečo iné, položte novú otázku.